"לרוסיה יש כיום יותר יכולת להזיק לתהליך השלום מאשר להועיל לו"
top of page
  • צבי מגן

"לרוסיה יש כיום יותר יכולת להזיק לתהליך השלום מאשר להועיל לו"


מה רוסיה מעריכה שהיא עשויה להרוויח מתוכנית השלום של טראמפ?

מוסקבה מאוד לא אוהדת את התוכנית המתגבשת של טראמפ, כי כפי שזה נראה כרגע, אם תתקבל היא תגרום להרחקתה של רוסיה מהמזרח התיכון - אזור שהיא השקיעה מאמצים רבים בשנים האחרונות להשתלב בו מחדש. המשמעות היא שרוסיה אינה יכולה למעשה להרוויח מתוכנית השלום של טראמפ אם היא לא תוזמן לקחת בה חלק. ארה"ב כמובן ערה לכך, ואני מאמין שרוסיה תקבל מהנשיא טראמפ איזשהו נתח בתוכנית. הנשיא פוטין ככל הנראה שילם לו כבר בכך שדאג להרחקת הכוחות האיראניים מגבול סוריה-ישראל, וכעת הוא מצפה שארה"ב תגמול לו על ידי השתתפות בתוכנית שהממשל מגבש. חשוב לציין שהתוכנית האזורית של טראמפ עשויה להתנגש עם מערך אינטרסים רחב יותר של מוסקבה מול השחקניות הגדולות האחרות בהסכם – וושינגטון ובריסל. באירופה מתייחסים לתוכנית בחשדנות רבה, וחוששים שנשיא ארה"ב יסכים לוויתורים בגבול המזרחי שלה בתמורה לתמיכת הקרמלין בתוכנית השלום שלו. מסיבה זו, מדינות אירופה לוחצות על טראמפ לבצע ויתור כלשהו דווקא במזרח התיכון, ולא בגזרתן.


מה היא מעריכה שהיא עלולה להפסיד מההסכם?

רוסיה פעילה מאוד בסוריה ובמדינות ומקומות נוספים במזרח התיכון, וגם במידה מסוימת בערוץ הישראלי-פלסטיני, מכיוון שחברות במועדון המעצמות העולמיות נמדדת גם במידת מעורבותך בתהליכים, מערכות, הסכמים ופרויקטים בינלאומיים. תוכנית אמריקאית אזורית, שאליה מגויסים מדינות ושחקנים רבים במזרח התיכון – שחלקם מקיימים קשרים הדוקים עם רוסיה – אך מוסקבה מודרת ממנה, תשבש את כל תוכניותיה באזור. במקום לדחוק את רגלי ארה"ב מהמזרח התיכון, דווקא רוסיה עלולה למצוא את עצמה בחוץ. ניתן לפיכך להבין מדוע יחסה לתוכנית טעון מאוד.


מה יכולה רוסיה לתרום לקידום ההסכם?

רוסיה היא המדינה הגדולה היחידה בעלת השפעה כזו או אחרת על חלק מהשחקנים ה"בעיייתים" באזור – סוריה, איראן, הכוחות השיעיים, ובמידה מסוימת גם בעזה. היא מקפידה לשמור על יחסים תקינים עם גופים שישראל מחשיבה ארגוני טרור – חמאס, חיזבאללה, הג'יהאד האיסלאמי – ולכן היא מהבודדות שבעלות השפעה עליהם. מהבחינה הזו, אם יהיה לה אינטרס לעשות זאת, היא יכולה לרסן את השחקנים האלה. במלים אחרות, תרומתה הפוטנציאלית העיקרית היא ביכולתה למנוע נזקים.


אילו מכשולים היא עלולה להערים על מימושו, ואיך היא יכולה לקלקל?

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן הוזמן על ידי פוטין למשחק הגמר של גביע העולם בכדורגל שנערך ברוסיה באמצע יולי, והוא פוזל לעבר הקרמלין לאור אכזבתו מהבית הלבן. מוסקבה, מצדה, תמיד יכולה להציע לו תוכנית חלופית. היא גם יכולה לגרום לשחקנים כמו חיזבאללה וכוחות שיעיים בסוריה לפעול נגד התוכנית של טראמפ – אם על ידי הנעתם להביע אי-הסכמה כלפיה, או בדרישה מהם להפריע בצורה אקטיבית. במישור המדיני רוסיה היא שחקן חשוב מאוד, כי יש לה חברים מפוקפקים שמסוגלים לשבש את התוכנית – וזו יכולת משמעותית. בשורה התחתונה, לרוסיה יש כיום יותר יכולת להזיק לתהליך השלום מאשר להועיל לו.

 

צבי מגן כיהן כשגריר ישראל ברוסיה ובאוקראינה וכראש ארגון "נתיב", וכיום משמש חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) וראש תוכנית המחקר רוסיה. כיהן במשך יותר מ-20 שנה בשורת תפקידים בשירות החוץ של ישראל. שירת באגף המודיעין בצה"ל והשתחרר בדרגת סא"ל

(צילום: חן גלילי)


bottom of page