פנסיונרים מפלורידה, סמים קלים באריזונה והספירה האיטית בפנסילבניה: כל מ
top of page
  • מעין אפרת

פנסיונרים מפלורידה, סמים קלים באריזונה והספירה האיטית בפנסילבניה: מי ומה יכריעו את הבחירות מחרתיים

ישר ולעניין: מה שקורה עכשיו במדינות שיכריעו את המרוצים לנשיאות – אבל גם במאבקים החשובים על בתי המחוקקים המדינתיים, שיקבעו כיצד תיראה מפת ההצבעה בארה"ב עד 2030

הקרנת העימות הנשיאותי הראשון בפאב אמריקאי, ב-29 בספטמבר | Photo by Sarah Silbiger/Getty Images


נכון לאמש, יותר מ-90 מיליון אזרחי ארה"ב כבר הצביעו בבחירות האלה – כשני שלישים מסך מהמצביעים בשנת 2016. מהנתונים האלה ברור לחלוטין שהאמריקאים לוקחים ברצינות את האמירה כי אלו הבחירות החשובות והדרמטיות שהיו להם בשנים האחרונות. לזינוק בהצבעה המוקדמת[1] השנה אחראית במידה רבה מגיפת הקורונה, שאילצה את המדינות להציע יותר דרכים והזדמנויות להצביע.

אבל לפי המספרים שאליהם הגיעו מדינות רבות, ברור שזה אינו המשתנה היחיד. בבחירות השנה יש מספר רב של מדינות מתנדנדות שיכולות להכריע את זהות הנשיא הבא וקרב צמוד גם על השליטה בסנאט. היבט נוסף שלא מדברים עליו מספיק הוא המירוצים בתוך המדינות עצמן על הרכבי הממשלים המדינתיים, שחשובים במיוחד לקראת תוצאות מפקד האוכלוסין שנערך השנה – שישפיע על המערכת הפוליטית בארה״ב כולה בעשור הקרוב (ראו מאמר נרחב). ולבסוף, אי אפשר שלא להזכיר כי הבחירות נערכות בצל עלייה משמעותית במספר מקרי הקורונה במרבית המדינות בארה"ב בשבועות האחרונים.

במטרה להקל עליכם לעקוב אחרי ההכרעות בלילה הבחירות, עשינו סדר בתמונת המצב של המירוצים במדינות החשובות:


טקסס – האם הגל הכחול מספיק חזק כדי לסחוף את המדינה?


אף שהוואי גנבה לה את הבכורה, טקסס היא המדינה המשמעותית הראשונה שבה הצביעו עד כה יותר בוחרים לפני יום הבחירות מאשר בכל הקלפיות ב-2016 (וזאת ללא הצבעה מאסיבית בדואר, כמו במדינות אחרות). אוכלוסיית טקסס אמנם נהנית בשנים האחרונות מגידול משמעותי,[2] אבל זה רק חלק מהסיפור. המהגרים החדשים לטקסס, ביחד עם האוכלסיה ההיספנית הגדולה – שיותר ויותר מבניה מגיעים לגיל שבו מותר להם להצביע – הפכו אותה למדינה מתנדנדת בבחירות הללו.

כבר שנים מדברים על הטרנדים שיהפכו את טקסס האדומה לכחולה, והם סוף סוף קורמים עור וגידים. ב-2016 הילארי קלינטון הפסידה את המדינה בתשע נקודות בלבד (לשם השוואה, ארבע שנים קודם לכן גבר מיט רומני על ברק אובמה בפער של יותר מ-15 נקודות); ב-2018, בטו או'רורק הדמוקרט הפסיד לסנאטור המוכר טד קרוז רק ב-2.6%; וכעת ממוצע הסקרים צופה לטראמפ שם ניצחון ב-1% בלבד.

ביום שישי האחרון הגיעה קאמלה האריס למדינה כדי לסייע למארגנים שם לתת דחיפה למצביעים החדשים והצעירים במדינה ולהשלים את המהפך. בטקסס עומד לבחירה גם מושב בסנאט, שגם בו הסקרים מראים מאבק צמוד מהצפוי, אך כנראה לא צמוד מספיק עבור הדמוקרטים.

מעבר לקרב על הנשיאות, הדמוקרטים בטקסס בעיקר עסוקים בקרב על בית הנבחרים המדינתי. כיום, הרפובליקנים שולטים בבית ברוב של 83-67. אם הדמוקרטים יהפכו תשעה מושבים, הם יזכו כוח באחת מזרועות השלטון של טקסס – לראשונה מזה 18 שנה. למרות המספר הגבוה של המושבים הנדרשים, הדמוקרטים דווקא אופטימיים: ב-2018 הם זכו ב-12 מושבים חדשים, ותשעת המושבים שהם מכוונים אליהם כעת נמצאים במחוזות בהם או'רורק ניצח באותה השנה.

בטקסס סוגרים את הקלפיות מאוחר ביחס למדינות החוף המזרחי, אבל ההצבעות המוקדמות שם מתחילות להיספר לפני יום הבחירות. מסיבה זו, לפחות במירוצים לנשיאות ולסנאט, הנתונים צפויים להתברר יחסית מהר.


פנסילבניה – לשון המאזניים שתמרוט לכולם את העצבים


מאחת המדינות עם קצב ההצבעה הטוב ביותר, לזו עם אחד הנמוכים. נכון לשבת, מספר המצביעים בקלפי (או כאלה שפתק ההצבעה שלהם כבר הגיע בדואר ונקלט) עומד על פחות מ-40% ביחס ל-2016. הנתון הזה משמעותי במיוחד כי ההערכה היא שבבחירות צמודות, פנסילבניה תכריע מי יהיה הנשיא הבא. היא גם אחת המדינות הבודדות שהפער בסקרים בה הצטמצם, במעט, לטובת טראמפ – אף שביידן עדיין מוביל ב-5 נקודות. בהתאם למרכזיותה, שני המועמדים יבלו בה חלק ניכר משני ימי הקמפיין האחרונים.

פנסילבניה גם צפויה להיות במרכז הדרמות שיגיעו לאחר יום הבחירות, שכן במדינה לא מתחילים לספור את הפתקים שהתקבלו בהצבעה המוקדמת לפני סגירת הקלפיות. בחלק מהמחוזות, הקלפיות הללו ייספרו רק לאחר ספירת כל הקולות מיום ההצבעה עצמו – מה שצפוי לתת יתרון מוקדם לרפובליקנים. על פי חלק מההערכות, לא תתקבל תשובה מלאה מהמדינה עד סוף השבוע שלאחר הבחירות.

"הבוס" בשירות הקמפיין של ביידן בפנסילבניה

הקרבות המשפטיים בפנסילבניה למעשה כבר התחילו: הרפובליקנים המקומיים פנו פעמיים לבית המשפט העליון בבקשה למנוע מהמדינה לספור קולות שיגיעו בדואר עד שלושה ימים לאחר סגירת הקלפיות בליל הבחירות. עם זאת, שלושת השופטים השמרנים – אליטו, תומאס וגורסאץ׳ – הודיעו כי מבחינתם העניין עוד לא הוכרע, וישקלו לדון בו שוב לאחר יום הבחירות. השופטת החדשה שמינו טראמפ והרפובליקנים בשבוע שעבר, איימי קוני בארט, עוד לא השתתפה בדיון הזה, אך ייתכן שתשתלב בהמשך – ומספיקים ארבעה שופטים כדי לדון בעתירה.

בתי המחוקקים שבשליטת הרפובליקנים עומדים כמובן מאחורי היוזמות האלה, והמירוץ עליהם השנה צפוי להיות צמוד. עם זאת, כיוון שהדמוקרטים אינם צפויים להצליח להשתלט על שניהם, לא צפויים שינויים משמעותיים בחוקי הבחירות במדינה.


פלורידה – מי נלהב יותר להצביע, הקובנים או הפנסיונרים?


כוכבת הבחירות הנצחית והמדינה המתנדנדת האולטימטיבית נדחקה קצת הצידה השנה בגלל הדרמה בשתי המדינות הקודמות שהוזכרו. עם זאת, היא עדיין זוכה לתשומת לב רבה משני הקמפיינים בימים האחרונים. הדמוקרטים יכולים לזכות בבחירות גם בלעדיה, אבל ניצחון מוקדם של טראמפ שם, ביחד עם צפון קרוליינה, יהפוך את ליל הבחירות להרבה יותר מותח.

הסקרים היו עקביים למדי בימים האחרונים לטובת ביידן והסתכמו ביתרון קטן משוקלל של כ-2%. עם זאת, יש קולות במפלגה הדמוקרטית המודאגים מנתוני ההצבעה במיאמי-דייד, המחוז החזק ביותר של הדמוקרטים במדינה. טראמפ שיפר במעט את המספרים שלו בסבב הזה בקרב הקהילה ההיספנית – בעיקר בזכות הקהילה הקובנית, שמרוכזת במספרים גדולים בדרום פלורידה. אחד המושבים שהדמוקרטים עשויים לאבד בבית הנבחרים, במחוז ה-26 במדינה, נמצא באיזור זה.

בימים האחרונים עלו גם טענות מצד הדמוקרטים במחוז על עיכוב משמעותי בחלוקת הדואר. סרטון שהופץ מטעמם הראה עשרות ארגזי דואר בלתי מטופל, במדינה שבה כל קול קובע. הגורמים הרשמיים במדינה הבטיחו לבחון את הנושא. מנגד, בקמפיין ביידן מקווים כי ההצלחה המפתיעה שלהם בקרב הפנסיונרים הרבים המתגוררים במדינה תעזור להם להתגבר על כל מכשול אחר שם. הפרשן הפוליטי המוערך דייב ווסרמן סיכם זאת בטוויטר: ״אם הבחירה היא בין בעיה עם היספנים (ביידן) לבין בעיה עם פנסיונרים (טראמפ) בפלורידה, אני הייתי מעדיף שלא תהיה לי את הבעיה עם הפנסיונרים״.


מאז 1998 אוחזים הרפובליקנים בפלורידה ב-trifecta: שליטה באחוזת המושל (שנבחר לאחרונה ב-2018) ובשני בתי המחוקקים המדינתיים. השליטה המוחלטת מאפשרת להם לחוקק חוקים לדיכוי הצבעה, כמו זה שאוסר על אסירים משוחררים שלא שילמו את עלויות המשפט שלהם להצביע. גם באווירה הנוכחית, אין לדמוקרטים תקוות ממשיות בנוגע להשגת שליטה באחד ממוקדי השלטון במדינה הדרומית.

צפון קרוליינה – חובה עבור טראמפ, אך רחוקה מלהיות מונחת בכיסו


המדינה המתנדנדת השנייה, ביחד עם פלורידה, שצפויה לספק תוצאות מוקדם יחסית בשלישי בלילה. במדינה יש גם קרב על מושב בסנאט ועל אחוזת המושל (שעליה הדמוקרטים צפויים לשמור בקלות), וכן על בתי הנבחרים המדינתיים בעלי הרוב הרפובליקני. זו מדינה נוספת שבה הבוחרים נהרו לקלפיות בהצבעה המוקדמת, ויותר מ-90% מהמצביעים בשנת 2016 כבר מימשו את זכותם גם השנה, עוד לפני סיום ההצבעה המוקדמת בשבת.

הסקרים מעניקים כיום לביידן יתרון קטן של כ-3% במדינה. המועמד הדמוקרטי לסנאט קאל קנינגהאם מוביל בפער דומה על הרפובליקני המכהן טום טיליס, אך הדמוקרטים מודאגים לאחר שההובלה שלו נחתכה בחצי. קאמלה האריס תבלה את היומיים האחרונים של הקמפיין במדינה בניסיון להחזיר אותה לטור הדמוקרטי, כפי שהיה כשביידן רץ כסגנו של ברק אובמה ב-2008.

צפון קרוליינה צפויה לעדכן בתוצאות יחסית מוקדם בערב. הספירה תחל עם הקולות שהגיעו בהצבעה המוקדמת ותתקדם משם לאורך הלילה אל הקולות מיום הבחירות. אם המירוצים שם יהיו צמודים דווקא צפויה לנו המתנה ארוכה, מאחר שבית המשפט העליון אישרר השבוע את החוק במדינה שמאפשר להמתין לקולות עד תשעה ימים לאחר יום הבחירות – כל עוד הם נשלחו בזמן.


אריזונה – האם הצבעה על סמים קלים תביא לביידן את הניצחון?


עוד מדינה שנדחקה קצת בשרשרת המזון הפוליטית והתקשורתית לאור הפתעות במקומות אחרים. עם זאת, גם כאן יש, בנוסף על הנשיאות, מירוץ חשוב לסנאט. האסטרונאוט לשעבר מארק קלי צפוי לקחת את מקומה בסנאט של מרת'ה מק'סאלי.[3] המירוץ הנשיאותי גם הפך צמוד יותר, אך לא נראה שהדמוקרטים מודאגים במיוחד, והפופולריות של קלי עוזרת להם מספיק.

בנוסף, אריזונה היא אחת מארבע מדינות ששמו השנה יוזמה לליגליזציה של מריחואנה על פתקי ההצבעה שלהן – בדרך כלל צעד שנחשב לעניין שמעודד הצבעה בקרב צעירים ושאר מצביעים ליברליים יותר. על פי הסקרים, היוזמה צפויה לעבור.


מדינות ומירוצים נוספים שכדאי לשים אליהם לב ביום הבחירות:


- ג׳ורג׳יה, על שני מושביה בסנאט והמירוץ הנשיאותי הצמוד בה (ניתן לקרוא עוד בהרחבה כאן). גם בג׳ורג׳יה כבר יותר מ-90% מסך המצביעים ב-2016 כבר הצביעו הפעם.


- איווה ומיין, עם מירוצים צמודים בקרב על הרוב בסנאט (שניהם על טהרת המין הנשי).


- וויסקונסין ומישיגן, חברותיה של פנסילבניה לחגורת החלודה ול"חומה הכחולה" שהתמוטטה ב-2016. הסקרים משתיהן מאירים פנים יותר לדמוקרטים מאשר אלה בפנסילבניה, אבל הזיכרונות מאותו הלילה – בשני המחנות – עדיין טריים.

 

הערות:


[1] בשנת 2016 רק כ-40% מכלל המצביעים הצביעו מוקדם. סך המצביעים עמד על כ-130 מיליון איש.


[2] בטקסס נמצאים שישה מעשרת המחוזות בארה"ב בעלי שיעורי גידול האוכלוסייה המשמעותיים ביותר בעשור החולף.


[3] מק'סאלי התמודדה ב-2018 על המושב השני של אריזונה בסנאט אך הפסידה לקריסטן סינמה הדמוקרטית. לאחר שהסנאטור המכהן ג'ון מקיין פרש באותה שנה, מינה אותה המושל לסנאטורית עד לבחירות הנוכחיות. אם תפסיד לקלי, כפי שמסתמן בסקרים, הרי שמק'סאלי תשלים הפסד כפול למועמדים דמוקרטיים במדינה בתוך שנתיים.

bottom of page