מהי נקודת החוזק המשמעותית ביותר של הדיפלומטיה הישראלית בימינו?
הכלכלה הישראלית האיתנה והמתקדמת היא מנוף דיפלומטי משמעותי ביותר עבור המדינה. בעוד כלכלות גדולות ולכאורה יציבות משלנו כמעט התפרקו במשבר הכלכלי של 2008-9, המשבר בקושי נגע בנו. תעשיית ההיי-טק המפותחת מתחזקת את התדמית (המוצדקת) של ישראל כמדינה מובילה מבחינה טכנולוגית וכלכלית, והיצירתיות והפיתוחים המקוריים של הישראלים מוכרים בכל רחבי העולם. זהו פוטנציאל אדיר, שעדיין לא מוצה על ידינו ברמה הבינלאומית.
מהי נקודת החולשה הכי גדולה שלה?
הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא אתגר מאוד גדול לדיפלומטיה שלנו. אנחנו במצב מדיני, ביטחוני ומשפטי כמעט בלתי אפשרי כבר 50 שנה, כזה שמורכב מאוד לניהול מבחינה בינלאומית. ישראל עושה עבודה דיפלומטית טובה מאוד, למרות האתגר הזה, אבל זו מלחמה בלתי פוסקת על התודעה.
מהי ההזדמנות הכי חשובה שעומדת כיום בפניה?
אנחנו מדינה שמושכת הרבה תשומת לב ועניין ציבוריים. בעיניי, ירושלים היא הזדמנות ענקית עבור הדיפלומטיה בישראל. יש בה נכסים יקרים למדינות רבות מבחינה דתית, תרבותית ואסטרטגית. עם זאת, נותרו עוד המון דברים בירושלים שניתן להכיר לעולם, וזו יכולה להיות הזדמנות משמעותית מאוד עבור הדיפלומטיה הישראלית. יש פער מאוד גדול בין החזות של העיר לבין מה שקורה בה בפועל. היכולת לחיות בשיתוף, היחסים בין השכונות השונות, התרבות המקומית – כל אלו יכולים לחשוף את מדינות העולם לייחודיות של החברה בישראל, למורכבות ולגוונים שבה.
מהו האתגר ו/או האיום המרכזי שבפניו היא ניצבת?
תנועת החרם על ישראל, ה-BDS, היא האיום הכי גדול כרגע מבחינה דיפלומטית. ישראל נמצאת תחת מתקפה מצד גורמים בכירים מאוד ומובילי דעת קהל – רבים מהם באקדמיה – שיעשו הכל על מנת לשלול את הלגיטימציה שלה כמדינה יהודית. כדי להתמודד עם האיום הזה אנחנו צריכים לקיים פעילויות בלתי פוסקות בתחום ההסברה, ובמקביל להמשיך ולחזק את התדמית של ישראל בהקשרים שאינם בהכרח נוגעים לסכסוך.
רחל עזריה היא חברת כנסת מטעם מפלגת כולנו, יו"ר ועדת הרפורמות ולשעבר סגנית ראש העיר ירושלים. בכנסת הובילה חקיקה להארכת חופשות הלידה והגדלת מספר ימי החופשה לעובדים. פועלת לפירוק מונופול הרבנות, בייחוד בתחום הכשרות, ולהסדרת יחסי דת-מדינה. עוסקת רבות בקידום נשים בשוק העבודה, בצבא, מול מוסדות הדת ועוד.
(צילום: באדיבות המחברת)
Comments