סין מתבססת במזרח התיכון בחסות הקורונה, ישראל צריכה להיערך
top of page
  • oded816

בחסות הקורונה: סין מתבססת במזרח התיכון


בניגוד לאירופה, שמביטה בסקפטיות ב"דיפלומטיית הקורונה" של בייג'ין, במדינות ערב היא מתקבלת בזרועות פתוחות. אחרי עשורים של דומיננטיות אמריקאית, ישראל צריכה לדון באפשרות שבעתיד הלא רחוק עיני מדינות האזור יהיו נשואות דווקא למזרח, לא למערב

הנשיא שי ג'ינפינג (מימין) ויורש העצר מוחמד בן סלמאן, ב-2016 | Photo by Pool / Bandar Algaloud/Anadolu Agency/Getty Images

בעוד ארצות המערב ובראשן ארה"ב מאשימות את סין באחריות להתפשטות נגיף הקורונה בעולם, סעודיה וסין הודיעו ב-27 באפריל על עסקה בהיקף של 995 מיליון ריאל סעודי (265.3 מיליון דולר), שתספק לממלכה תשע מיליון ערכות בדיקה, 500 טכנאים מומחים, שש מעבדות בדיקה וציוד רפואי למאבק במגיפה. הסכם ענק זה הוא צעד נוסף במאמצי ההתבססות של סין במזרח התיכון, המקבל את פניה בידיים פתוחות, ואשר צריכים לעורר דיונים עמוקים ומהותיים בישראל.

לאחר חודשיים של התפרצות איטית ומבוקרת לכאורה, ולמרות אמצעי אכיפה והסגר מחמירים, מקרי ההדבקה בסעודיה ממשיכים לעלות בהתמדה. יותר מ-1,000 מקרים חדשים התגלו מדי יום בשלושת השבועות האחרונים ונכון לתחילת השבוע, יש בממלכה יותר מ-27,000 חולים מאובחנים. מספר מקרי המוות הרשמי של ערב הסעודית – 184 – נותר נמוך יחסית, אך הגידול המתמיד במספר הנדבקים מרמז ששיא המגיפה עוד לפניה.

על מנת "לשטח את העקומה", ממשלת סעודיה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם סין כדי להגביר את היקף הבדיקות ולחזק את התנהלות המאבק מול הווירוס. שגריר סין בסעודיה, צ'ן ווייצ'ינג, שיבח את "הגנים של הסולידריות, שיתוף פעולה, חברות וסיוע הדדי" בין המדינות במהלך חתימת ההסכם בין חברת הרכש הלאומית של הממלכה (NUPCO) לבין מכון הגנום הסיני BGI. ההסכם יאפשר לממלכה לערוך עד 60,000 בדיקות ביום. חלק מהבדיקות יבוצעו באמצעות המעבדה המתנפחת הואו-יאן (Huo Yan) – מעין האנגר זמני, שנבנה במיוחד בשטח. הרכש הסיני ומתקני הבדיקה החדשים יאפשרו לסעודיה לבדוק 14.5 מיליון איש – יותר מ-40 אחוז מאוכלוסייתה.

דיפלומטיית קורונה בערבית שוטפת

בליץ הדיפלומטיה הסיני בעקבות משבר הקורונה מתקבל באהדה במזרח התיכון, וערב הסעודית היא דוגמה שגם מספקת דיוודנדים נאים. "דיפלומטית הקורונה" הסינית באזורנו תופשת תאוצה בשבוע האחרון. מספר משלוחים של סיוע רפואי סיני, כולל מסכות וערכות בדיקה, נחתו באמצע אפריל במצרים, לבנון, תוניסיה, סוריה ואלג'יריה. בדומה לישראל, בחודש שעבר קיבל משרד הבריאות של הרשות הפלסטינית חבילת סיוע של 50,000 ערכות בדיקה מענקית המסחר האלקטרוני הסיני עליבאבא. בנוסף הודיעו בתחילת אפריל חברת BGI הסינית והחברה הישראלית AID Genomics, שקיבלו אישור מהרשויות הישראליות והפלסטיניות להקים מעבדת בדיקות חירום בעזה, שיוכלו לערוך יותר מ-3,000 בדיקות ביום.

מלבד אספקת ציוד ​​רפואי ושליחת צוותים רפואיים לשטח, סין חולקת מניסיונה במאבק בנגיף עם מדינות רבות. בשבוע שעבר קיימו מומחים רפואיים סיניים וערבים כנס וידאו בהובלת הליגה הערבית. סין גם משקיעה מאמץ בעולם הערבי כחלק ממלחמת הנארטיבים עם ארה"ב סביב מגיפת הקורונה. באחרונה הפיץ ערוץ הטלוויזיה הבינלאומי של סין סרטון שמסביר בערבית שוטפת שמקור הנגיף בארה"ב.

שותפות חדשה - על חשבון הישנה?

דעתנו:

חלק מיוזמות "דיפלומטיית הקורונה" של סין, ובעיקר הציוד הרפואי הפגום שהגיע ממנה, עוררו מחלוקת במספר מדינות אירופאיות ובקרב בכירים באיחוד האירופי. לעומת היבשת הישנה, המאמץ הדיפלומטי של סין ומאבקה בנגיף מוצג במזרח התיכון, באופן גורף, באור חיובי על ידי הרשויות והתקשורת. גורמים מצריים ופלסטיניים אף שיבחו את סין כמודל המרכזי שלהם להתנהלות מול הנגיף.

הלהיטות שבה מדינות המפרץ, והעולם הערבי בכלל, נושאים עיניים לסין כמקור העיקרי לציוד, מומחיות ומנהיגות בנושא המלחמה בקורונה עשויה להעיד על שינוי גאופוליטי מהותי באזור שעד לאחרונה נהנה מדומיננטיות אמריקאית. הדבר בא לידי ביטוי גם בתחומים אחרים, כמו פריסת רשת התקשורת הסלולרית מהדור החמישי (5G), מכרזי תשתיות ואפילו מכירות ציוד צבאי, שם חברות מערביות מפסידות בתחרות לעמיתיהם הסיניים. זאת, לצד ההתנתקות ההדרגתית של ארה"ב מהאזור, שנמשכת כבר מספר שנים. המתנות והמכירות של סין בעידן הקורונה הם עוד היבט בהתרחבותה והתחזקות ההשפעה הכלכלית במזרח התיכון. בעוד ארה"ב נאבקת על מקומה כמנהיגה עולמית ומדינות אירופה שקועות בטיפול בבעיות מבית, סין ממשיכה לחזק את מעמדה האזורי ללא עוררין, כולל עם בעלות ברית חשובות של וושינגטון דוגמת ערב הסעודית.

יוזמות "דיפלומטיית הקורונה" של סין באיזור הם חלק מהמאמץ האסטרטגי הזה. בנוסף לסחר המסורתי שלה באנרגיה, מרבה סין בין היתר כחלק ממיזם ה-BRI ("דרך המשי החדשה") לבצע השקעות בתשתיות ולקדם שיתופי פעולה טכנולוגיים משמעותיים, דוגמת הקמה של תשתיות תקשורת 5G במדינות האזור.

על ישראל לעקוב מקרוב אחר מהלכים איזוריים אלה ולהבין את הסיכונים וההזדמנויות שהם טומנים בחובם עבורה, במיוחד לאור המתיחות הגוברת בין המעצמות.

bottom of page