top of page
  • oded816

האם ציוד רפואי פגום יפגע בבליץ היח"צ של סין?

מאות אלפי ערכות בדיקה ומסכות פנים שהתקבלו בעולם מחברות סיניות התבררו באחרונה כפגומות או כעשויות באיכות ירודה. אך לאור תלותן העמוקה במוצרים הרפואיים מסין, ממשלות העולם אינן ממהרות לבטא את התסכול והכעס שלהן כלפיה

בדיקה לגילוי קורונה - אילוסטרציה | Photo: Governor Tom Wolf on Flickr (CC BY 2.0)

לצד מאמצי ההתאוששות מפגיעת נגיף הקורונה, סין עסוקה בשבועות האחרונים במתקפת יחסי ציבור אינטנסיבית דו-ראשית. המאמץ הראשון הוא להראות שהיא התגברה על פגיעת הנגיף ושבה לשגרה, והשני – וכפועל יוצא מהראשון – הוא להושיט יד למדינות העולם הנאבקות בו כעת באמצעות משלוחי ציוד רפואי נחוץ. מטרת בליץ "דיפלומטיית הקורונה" הזה הוא למצב את סין כמנהיגה עולמית אחראית המסוגלת לדאוג לעולם בשעת משבר גלובלי, על חשבון ארה"ב הנאבקת בנגיף ומסתגרת בדל"ת אמותיה. אך במאמצים האלה פוגעים בימים האחרונים דיווחים מרחבי העולם, שמטילים ספק באיכות חלק מהציוד הרפואי המיוצר בסין - ומתריעים שחלקו גורם למעשה יותר נזק מתועלת.

בעוד המחסור הכרוני בציוד רפואי ובערכות בדיקה לצורך המאבק בהתפשטות מגיפת הקורונה הולך ומחריף ברחבי העולם, סין נמצאת במצב הטוב ביותר לספק אותם. התעשיות הסיניות מתאוששות במהירות מהתפרצות הווירוס ומההסגר ששיתק את הכלכלה המקומית בחודשים האחרונים, וחוזרות לייצר בכושר כמעט מלא על מנת לנסות ולספק מענה לדרישה העולמית הגוברת.

 

ממשלות וארגונים הנואשים לציוד רפואי מנהלים כיום רכש עצמאי זריז מול חברות פרטיות סיניות, מבלי לבדוק תמיד את טיב ואמינות המוצרים. כאן מתחילות הבעיות

 

סין חולשת כיום על יותר ממחצית כמות יצור המסכות הכירורגיות בעולם ומאז תחילת חודש מארס היא מייצרת יותר מ-116 מיליון מסכות ביום. היקף תעשיית ייצור ערכות הבדיקה לנגיף בסין צפוי לצמוח השנה ליותר מ-11 מיליארד דולר. חלק מהמפעלים במדינה מרחיבים בשבועות האחרונים את מכסות הייצור הרבה מעבר למה שהיו לפני פרוץ משבר הקורונה, ומפעלים חדשים צצים במהירות שיא – רבים מהם ללא אישורים או בקרה כלל.

לאחר שגברה לדבריה על הנגיף בשטחה, ממשלת סין, יחד עם חברות ענק דוגמת עליבאבא והוואווי, נרתמות למאמץ הגלובלי לבלימת הקורונה ושולחות מטוסים עמוסי ציוד וצוותים רפואיים לכל העולם. במקביל, ממשלות, ארגונים ואפילו בתי חולים הנואשים לציוד רפואי מנהלים רכש עצמאי זריז מול חברות פרטיות סיניות, מבלי לבדוק תמיד את טיב ואמינות המוצרים. וכאן מתחילות הבעיות.

הכרת תודה - מהולה בתסכול וכעס

לצד הכוונות הטובות, התרומות של הממשל ומאמצי הרכש של מדינות העולם מסין גורמים באחרונה לרוכשים גם ללא מעט כאבי ראש. מאות אלפי ערכות בדיקה ומסכות פנים שהתקבלו מחברות סיניות בשבועות האחרונים התבררו כפגומות או כעשויות מאיכות ירודה. תחושות התסכול והכעס גוברות ככל שמקרי ההידבקות והמוות נוסקים במהירות מבהילה (חשוב לציין כי הבעיות התגלו בציוד שהוזמן באופן פרטי, ולא בציוד שמהווה חלק מהסיוע הממשלתי הסיני).

רשימה חלקית: הולנד אספה בדחיפות 600,000 מסכות פנים שהוזמנו מסין והופצו לבתי חולים, לאחר שהתגלה שהן יוצרו באיכות ירודה. משרד הבריאות הספרדי דיווח כי יחזיר 659,000 ערכות בדיקה שנרכשו מהחברה הסינית "שנזן ביואיזי", לאחר שהתגלה שהן מדויקות רק ב-30 אחוז מהמקרים. צ'כיה קיבלה מוקדם יותר החודש כ-150,000 ערכות בדיקה מהירה, אך באחרונה התגלה שכ-80 אחוז מהן בעלות שיעור סטייה גבוה במיוחד - מה שאילץ את הרשויות לחזור ולהסתמך על בדיקות מעבדה קונבנציונאליות ואיטיות בהרבה.

למרות התסכול הרב, גם בספרד וגם בצ'כיה ניסו הרשויות למזער את הביקורת על סין בעקבות הגילויים. שר הפנים הצ'כי, ג'אן המייסק, הסביר שייתכן כי הדיוק הנמוך של הבדיקות נובע משימוש שגוי והוסיף כי עדיין ניתן להשתמש בהן בנסיבות מסוימות. שר הבריאות הספרדי סלבדור אילה הכחיש כי הערכות הפגומות תרמו להתפשטות הנגיף המהירה בארצו. הרשויות בספרד ממשיכות לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם סין, והן בעיצומו של משא ומתן לרכישת יותר מחמישה מיליון ערכות בדיקה נוספות בימים הקרובים.

מבקרים, אבל בשקט

ממשלת סין, מצידה, מיהרה להתנער מהפיאסקו והודיעה כי החברות שסיפקו את ערכות ההבדיקה הפגומות לא נכללו ברשימת הספקים המורשים "הבטוחים" שסופקו לרשויות בספרד. כלי התקשורת בסין דיווחו גם על פתיחת חקירה נגד "שנזן ביואיזי" בעקבות הגילויים.

אין כבר ספק שהרשויות הסיניות מתקשות לפקח כיום על ייצור המסכות והציוד הרפואי ברחבי המדינה. מספר הולך וגדל של יצרנים מקומיים מנסים לרכוב על הגל ועוברים לייצר את הסחורות הנחשקות ביותר בעולם במהירות, לעתים ללא בקרת איכות ולעתים במודע כזיופים ממש. לכך יש להוסיף את העובדה שחלק מהסוכנויות אשר מעניקות את תקן CE של האיחוד האירופי ליצרנים בסין המעוניינים לייצא ליבשת, קרסו תחת עומס הבקשות בשבועות האחרונים והפסיקו לנפק תעודות. במקביל, המחיר שהחברות שעדיין פעילות דורשות עבור חותמת האיכות האמיר מ-1,100 דולר ל-4,000 דולר תוך שבועיים בלבד.

 

מדינות המבקשות לייבא ציוד רפואי במהירות שיא מסין צריכות לפנות רק לחברות מוכרות ובעלות ניסיון בינלאומי מוכח בתחום

 

העובדה שממשלות שקיבלו ציוד סיני פגום מסין נזהרות שלא לבקר את בייג'ין ישירות, היא עדות נוספת למעמדה העולמי המתחזק. בנסיבות הנוכחיות, לרוב מדינות העולם אין ברירה אלא לבקש עזרה מסין, המקור הגדול ביותר בעולם לייצור ערכות בדיקה וציוד רפואי בעולם.

עם זאת, ממשלות אינן יכולות להתפשר על איכות כאשר חיי אזרחיהן מונחים על כף המאזניים. עובדה מטרידה במיוחד היא שעסקאות הרכישה ההולנדית, הספרדית והצ'כית בוצעו כולם על ידי גורמים רשמיים בצד הרוכש, אך ללא סינון קפדני מספיק או הבנה עמוקה דיו של השוק הסיני. סין מצליחה בינתיים לשמר את המומנטום החיובי סביב מאמץ הסיוע שלה, אך ככל שיצטברו יותר ויותר דיווחים על אספקת מוצרים פגומים ועל ניסיונות לניצול המצב או להונות ממשלות וארגונים הנמצאים בשעת חירום - המצב עלול לחזור אליהם כבומרנג.

דעתנו:

כדי למזער הישנות מקרים כאלה בעתיד, מדינות המבקשות לייבא ציוד רפואי במהירות שיא מסין צריכות לפנות רק לחברות מוכרות ובעלות ניסיון בינלאומי מוכח בתחום. כמו כן, עליהן להבטיח שהמוצרים נושאים את כל האישורים הראויים ותווי התקן הבינלאומיים והסיניים הנדרשים. במקביל, יש לדרוש גם מהרשויות הסיניות להחריף את המאבק בהונאות.

התפתחות אפשרית נוספת שעלולה להקשות על רכישת הציוד הנדרש בשבועות הקרובים היא התפרצות גל שני של הנגיף בסין, כתוצאה מהסרת מגבלות התנועה והחזרה ההדרגתית לשגרה. בעקבות עלייה במספר המקרים של הפצת הנגיף על ידי אזרחים השבים אליה מחו"ל, הודיעו הרשויות בסין על איסור כניסת זרים למדינה והסטת טיסות מבייג'ין לשדות תעופה מחוזיים כדי לבודד עוד יותר את השבים למדינה.

במקרה של גל שני נרחב, הביקוש הפנימי לציוד רפואי בסין צפוי לשוב ולעלות – ועלול להביא לחסימת הייצוא כליל. בעוד שחלק מהתעשיות המקומיות במערב מסוגלות להסב קווי ייצור כדי לענות על חלק מהצרכים, דוגמת ייצור מסכות וג'ל לחיטוי, קשה הרבה יותר לייצר מכונות הנשמה. מדינות רבות במערב, ובכללן ישראל, זקוקות לציוד מסין על מנת לצלוח את המשבר הזה, והן ידרשו ללמוד מהר כיצד להתנהל מול השוק הסיני בצורה יעילה ומיטבית.

האחריות לתיאום המיקור ורכישת ציוד חדש בישראל הועברה באחרונה ממשרד הבריאות למשרד הביטחון. כדי לענות על הצורך הדחוף בציוד רפואי דחוף וחיוני מסין, בנוסף לסינון קפדני של החברות הסיניות מהן מתבצע הרכש, הרשויות הישראליות צריכות לפעול ככל שניתן באמצעות השגרירות בבייג'ין והנציגויות השונות במדינה, ולהקים מנגנונים רשמיים נוספים לתיאום וחיזוק שיתוף הפעולה עם עמיתיהם הסיניים.

בימים האחרונים אנחנו עדים למספר יוזמות של המגזר הפרטי להביא ציוד רפואי גם לישראל, דוגמת תרומה של מייסד עליבאבא ג'ק מא. תרומות אלה מתואמות עם הממשלה הסינית, כמו עם גורמים רשמיים בישראל, והן ערוץ מהימן ומהיר להבאת ציוד נחוץ ארצה. עם זאת, ברור שמעבר לאינטרס ההומניטרי, צריך לראותן כחלק מהמאמץ התדמיתי והדיפלומטי הסיני הרחב.

bottom of page