top of page
  • הלן גלברט

ארגון הפשע חיזבאללה מתבסס באירופה, אך היבשת ישנה

מרבית מדינות אירופה מכירות בזרוע הצבאית של חיזבאללה כישות טרוריסטית, אך מתעקשות שלא להכיר בזרוע הפוליטית שלה ככזו. ההבחנה המלאכותית מאפשרת לארגון השיעי הפונדמנטליסטי להציף את אירופה בסמים, באמצעותם הוא מממן את פעילות הטרור שלו בלבנון ובעולם. כדי להילחם בטרור ובפשיעה שהוא מביא לשטחה, על האיחוד האירופי להכריז על חיזבאללה בשלמותו כארגון טרור

משלוח קוקאין שנתפס בנמל המבורג, ב-2017

משלוח קוקאין שנתפס בנמל המבורג, ב-2017 | Photo: obs/Generalzolldirektion

בסוף חודש פברואר 2019 הכניסה ממשלת בריטניה את ארגון חיזבאללה הלבנוני בשלמותו לרשימת ארגוני הטרור שלה. שר הפנים דאז, סאג'יד ג'וויד (Javid), אמר כי הצעד נעשה מכיוון שחיזבאללה "ממשיך בניסיונותיו לערער את היציבות השברירית במזרח התיכון".[1] בעקבות ההכרזה הודיעה גרמניה, המדינה הגדולה באיחוד האירופי, כי לא תלך בעקבות בריטניה. תחת זאת, ברלין מסרה שתשמר את ההבחנה הנפוצה באירופה בין ה"זרוע" הפוליטית של חיזבאללה לבין ה"זרוע" הצבאית. תת שר החוץ הגרמני, נילס אנן (Niels Annen), הבהיר כי הוצאת חיזבאללה כולו אל מחוץ לחוק תפגע ביחסים הדיפלומטיים עם לבנון.[2]

נדמה שמדינות האיחוד אינן מצליחות להבין, או אולי בוחרות שלא לראות, שחיזבאללה עוסק בהלבנת הון, הברחת סמים, סחר בנשק ומימון טרור – גם על אדמתן. פעילותו הענפה בתחום הפשיעה, המשתרעת על פני ארבע יבשות, לצד סיוע מאסיבי של הפטרונית איראן, הפכה את הארגון השיעי הקיצוני לארגון הטרור העשיר בעולם, בעל תקציב שנתי המוערך ב-1.1 מיליארד דולר. מאמר זה יסקור בקצרה את פעילותו הפלילית של חיזבאללה באירופה וידגיש את האבסורד שבהבחנה בין הזרוע ה"צבאית" וה"פוליטית" שלה, המאפשרת לו לפעול כמעט ללא הפרעה ביבשת הישנה. אם אירופה כנה ברצונה להילחם בטרור – בעולם, ובמיוחד על אדמתה – עליה לטפל קודם כל במקורות המימון שלו, ובפרט של חיזבאללה. הצעד הבסיסי והאפקטיבי ביותר לשם כך הוא הכנסת הארגון בכללותו לרשימת ארגוני הטרור, צעד שיאפשר לרשויות החוק וכוחות הביטחון להילחם בצורה רחבה ואפקטיבית ברשת הפלילית שהקים ביבשת.

 

חלק ניכר מהפעילות הפלילית של חיזבאללה מתבצע על אדמת האיחוד האירופי. הרשויות בגרמניה, למשל, מעריכות כי כ-1,000 אנשי חיזבאללה פועלים בשטח המדינה

 

רשת הפשיעה של חיזבאללה באירופה

חיזבאללה ("מפלגת האל" בערבית) הוא ארגון שיעי פוליטי ומיליטנטי שבבסיסו בלבנון. הוא הוקם בעקבות המהפכה האיסלאמית באיראן בשנת 1979 והפלישה הישראלית ללבנון בשנת 1982, במטרה לגרש את ישראל ממדינת הארזים ולהקים בה מדינה איסלאמית.[3] הארגון פועל בחסות איראן ומקיים קשרים הדוקים עם משטרו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, לו סייע רבות במלחמת האזרחים בארצו. מאז הקמתו צמח חיזבאללה באופן דרמטי. מארגון גרילה מקומי הוא כיום מפלגה פוליטית, תנועת רווחה, ארגון טרור בינלאומי, ארגון פשע בינלאומי ומיליציה שגדולה ועוצמתית יותר מכל הצבא הלבנוני. יחד עם זאת, בעוד הוא מסתמך על טרור ועל צורות אחרות של אלימות וכפייה כדי להשיג את יעדיה, חיזבאללה מתעקש להציג את עצמו כלפי חוץ כמפלגה פוליטית לגיטימית במערכת הלבנונית. יחד עם קבוצות ויחידים שמקורבים אליו פוליטית, שולט חיזבאללה לפחות ב-70 מתוך 128 מושבי פרלמנט לבנון מאז הבחירות ב-2018.[4] אף שהמומחים חלוקים בנוגע לסכום המדויק, לפי הערכה אחת התקציב השנתי של חיזבאללה עומד על כ-1.1 מיליארד דולר, מתוכם 700 מיליון דולר שמגיעים מאיראן.[5] מתוך 400 מיליון הדולר הנותרים (אף שיש הטוענים שהסכום גבוה בהרבה), הרוב מגיע מההשקעה והמעורבות הכבדה של חזבאללה בהברחת סמים, הלבנת הון ומכירת נשק בארבע יבשות שונות. הארגון נעזר ברשת סייענים עולמית, המספקת לו תמיכה כספית, לוגיסטית ותפעולית. במהלך השנים נחשפו עשרות תאי חיזבאללה מחוץ ללבנון, כולל בארה"ב, באירופה, באסיה, באפריקה ובאמריקה הלטינית.[6] על פי סוכנות אכיפת הסמים האמריקאית (DEA) ויורופול, חלק ניכר מהפעילות הפלילית של חיזבאללה מתבצע על אדמת האיחוד האירופי – ובמיוחד בגרמניה ובצרפת, שנמנעו שתיהן מלקטלג את חיזבאללה בשלמותו כארגון טרור.[7] הרשויות בגרמניה, למשל, מעריכות כי כ-1,000 פעילי חיזבאללה פועלים במדינה.[8]

 

בסדרת פשיטות ב-2016 עצרו כוחות הביטחון בגרמניה ובצרפת 16 חשודים במעורבות בסחר בסמים ובהלבנת הון, שעבדו לפי החשד עבור אגף הכספים של חיזבאללה

 

דוגמה חשובה לפעילות הפלילית של חיזבאללה היא "רשת ג'ומעה", שבראשה עומד ברון הסמים הלבנוני-קולומביאני אימן ג'ומעה. חקירה של רשות אכיפת הסמים (DEA) האמריקאית חשפה ב-2011 כי הרשת הלבינה הון בשווי של כ-200 מיליון דולר בחודש שהגיעו ממכירת קוקאין באירופה והמזרח התיכון, ופעלה בלבנון, במערב אפריקה, בפנמה ובקולומביה.[9] הקשר בין ג'ומעה וחיזבאללה עבר דרך בנק קנדה לבנון (LCB), שבינתיים הפסיק לפעול. הבנק שימש כנקודת הלבנת הון מרכזית עבור רשת ג'ומעה, ולפי מידע שאספה ממשלת ארה"ב, חיזבאללה נהנה מהכנסות אלה שעברו דרך הבנק, שחלק מבכיריו מחוץ ללבנון נקשרו אף הם לארגון השיעי.[10] ב-2012, תת מזכיר המדינה לענייני טרור ומודיעין פיננסי, דיוויד כהן, אמר כי "רשת ג'ומעה [...] מלבינה כספי סמים לטובת פושעים וארגון הטרור חיזבאללה".[11] בשנת 2016 פשטו בו-זמנית רשויות אכיפת חוק רב-לאומיות באירופה על שורת יעדים שבהם התבצעה על פי החשד פעילות פלילית של חיזבאללה. בסדרת הפשיטות עצרו כוחות הביטחון והמשטרה בגרמניה ובצרפת 16 חשודים במעורבות בסחר בסמים ובהלבנת הון, שעבדו על פי החשד עבור אגף הכספים של חיזבאללה.[12] בנוסף, הם החרימו כ-500 אלף אירו במזומן, 70 שעונים בשווי של כתשעה מיליון דולר, כלי נשק, רכב יוקרה ורכוש בשווי כמה מיליוני דולר.[13] אלה חושפים גם את תוכנית הלבנת הון שהקים חיזבאללה, המבוססת על סחר. באירופה, ההכנסות מסחר בסמים משמשות לרכישת מוצרי יוקרה, שנשלחים ללבנון למכירה. לאחר מכן, פעילי חיזבאללה משתמשים ברווחי המכירה לתשלום לסוחרי סמים בדרום אמריקה.[14] חיזבאללה מרוויח גם מכמויות הקוקאין הגדולות שמוברחות לאירופה, המגיע בעיקר מדרום אמריקה. ב-2017 החרימו הרשויות בגרמניה שמונה טון קוקאין.[15] באוגוסט 2019 נתפסו בנמל המבורג ארבעה טון וחצי קוקאין שהגיע מאורוגוואי, בשווי מוערך של יותר ממיליארד דולר – התפיסה הגדולה ביותר בהיסטוריה הגרמנית.[16] עם זאת, בכיר לשעבר בסוכנות למלחמה בסמים האמריקאית מעיד כי רק כחמישה עד עשרה אחוזים מכלל הסמים המוברחים נתפסים על ידי הרשויות.[17] כמויות הקוקאין האלו מאיימות לא רק על גרמניה, אלא על כל אירופה. מלבד ההשלכות על בריאות הציבור, גם אם רק חלק קטן מכספי הסמים הללו משמשים למימון טרור, הרי שמדובר בסכומים שיכולים לממן בקלות את פעילותם של ארגונים כמו חיזבאללה.

סרטון על הפעילות הפלילית של חיזבאללה באירופה

להכיר בחיזבאללה כארגון טרור באירופה

ארה"ב, ישראל, בריטניה, הולנד, קנדה, הליגה הערבית, המועצה לשיתוף פעולה במפרץ (GCC) ובאחרונה גם ארגנטינה ופרגוואי, הן בין הבודדות שהכריזו באופן רשמי על חיזבאללה כולו כארגון טרור. אחרים – כולל האיחוד האירופי – רואים רק במה שמכונה "הזרוע הצבאית" שלו כארגון טרור. האיחוד האירופי טוען כי "הזרוע הפוליטית" נפרדת מזו הצבאית ומהווה שחקן רלוונטי בפוליטיקה הלבנונית, כמו גם בשימור היחסים הדיפלומטיים של מדינות היבשת עם המדינה. במהלך דיון בהכנסת הארגון ל"רשימה השחורה",[18] הביעו ממשלות באיחוד חשש שצעד כזה יפגע ביחסי אירופה עם לבנון.[19] להבחנה המלאכותית בין זרוע "צבאית" לזרוע "פוליטית" שתי השפעות הרסניות. ראשית, סימונה של הזרוע הצבאית בלבד כיישות טרור מאפשר לזרוע הפוליטית להמשיך בפעילותה כמעט ללא הפרעה. כך היא יכולה להמשיך לגייס כספים באירופה, לבצע פשעים בקלות יחסית ולהפיץ תעמולה.[20] שנית, היא מעניקה לגיטימציה לפעילותו של חיזבאללה בלבנון, שבה הוא משתמש בכוח הזרוע כדי לקדם את יעדיו הפוליטיים. יתר על כן, על ידי החזקת כוח צבאי-למחצה אשר עוצמתי יותר מצבא לבנון כולו, חיזבאללה מערער על ריבונות ממשלת לבנון בעודו לוקח בו-זמנית חלק מרכזי במערכת הפוליטית במדינה.

 

ההכרה בחיזבאללה כולו כארגון טרור תעניק לרשויות אכיפת החוק באירופה כלים להעמיד לדין אנשי חיזבאללה ולפגוע בתשתית הפשיעה של הארגון ביבשת

 

כפי שממחישה סקירה זו על פעילות הסחר בסמים והלבנת ההון של חיזבאללה, ההבחנה בין ה"זרועות" שלו היא מלאכותית ומגוחכת. חיזבאללה עצמו הבהיר במספר הזדמנויות כי אין שום הבחנה בין הישויות הטרוריסטיות והפוליטיות שלו – ששתיהן משרתות מטרות דומות ונתמכות כלכלית באמצעות משאבים שמקורם בפעילות פלילית.[21] הארגון עצמו אינו מקיים כל הבחנה כזו, והמזכ"ל חסן נסראללה שולט באופן אישי ומאשר פעילויות פוליטיות וטרוריסטיות כאחד.[22] סופו של דבר, אין ספק כי חיזבאללה הוא ארגון טרור המהווה איום משמעותי על ביטחון הפנים בגרמניה (בניגוד להצהרתו של תת-השר אנן) ובכל אירופה. מי שבאמת רוצים להילחם בטרור ובפשע צריכים לדחות על הסף את ההבחנה בין זרוע "צבאית" וזרוע "פוליטית", שכן חיזבאללה מנצל אותה לצורך פעילותו הפלילית בגרמניה ובשאר אירופה. ההכרה בחיזבאללה על כל חלקיו כארגון טרור יכולה להעניק לרשויות אכיפת החוק באירופה את הכלים להעמדה לדין של אנשי חיזבאללה ולפגיעה בתשתית הפשיעה שלו ביבשת. צעדים אפשריים הם הקפאת חשבונות בנק, החרמת נכסים, סנקציות נגד חברות חיזבאללה בגין הלבנת הון וסנקציות נגד חברי ארגון בודדים.

חיזבאללה אינו ניצב בפתח דלתה של אירופה – הוא כבר התמקם ביבשת ומרגיש עצמו בנוח שם. אם אירופה אינה רוצה לראות ארגון טרור עולמי וסינדיקט פלילי מטמיע עצמו ביבשת, עליה להתחיל להתייחס לאיום שחיזבאללה מטיל עליה בעיניים פקוחות וללא מורא.

הערות:

[1] BBC, 25 February 2019. "UK to ban Hezbollah as terrorist organisation", BBC (link)

[2] Niels Annen, 9 March 2019, "Auswärtiges Amt - Atomabkommen mit Iran: Wir setzen auf Dialog" (link)

[3] Encyclopaedia Brittanica, 2019, "Hezbollah | Lebanese Militant Group & Political Party", Eencyclopaedia Brittanica (link)

[4] Reuters, 22 May 2018, "Factbox: Hezbollah and allies gain sway in Lebanon parliament", Reuters (link)

[5] Itay Zehorai, "The Richest Terror Organizations: #1 Hezbollah," Forbes (link)/

[6] Matthew Levitt, 7 August 2019. "Inside Hezbollah's American Sleeper Cells: Waiting for Iran's Signal to Strike U.S. and Israeli Targets," Haaretz.com (link)

[7] DEA, 1 February 2016. "DEA And European Authorities Uncover Massive Hizballah Drug And Money Laundering Scheme" (link)

[8] Federal Office for the Protection of the Constitution, “Yearly Report by the German Federal Office for the Protection of the Constitution,”, p. 178. (link)

[9] Matthew Levitt, 2016. “Hezbollah’s Criminal Networks: Useful Idiots, Henchmen, and Organized Criminal Facilitators”, in: Hilary Matfess and Michael Miklaucic (eds.), Beyond Convergence: World Without Order, Washington, D.C.: National Defense University, pp. 155-176. Available here.

[10] US. Dept. Of Treasury, 10 February 2011, "Treasury Identifies Lebanese Canadian Bank Sal as a ‘Primary Money Laundering Concern'" (link); and US. Dept. of Treasury, n.d, "Finding that the Lebanese Canadian Bank SAL is a Financial Institution of Primary Money Laundering Concern" (link)

[11] US. Dept. Of Treasury, 27 June 2012, "Treasury Targets Major Money Laundering Network Linked to Drug Trafficker Ayman Joumaa and a Key Hizballah Supporter in South America" (link):

[12] Toby Dershowitz, 19 November 2018. “FDD | Hezbollah on Trial in Europe.” FDD (link)

[13] Matthew Levitt, 2 September 2018. “Hezbollah’s Criminal and Terrorist Operations in Europe.” AJC (link)

[14] Emmanuelle Ottolenghi, 17 April 2018, "State Sponsors of Terrorism: An Examination of Iran’s Global Terrorism Network, Congressional Testimony: Foundation for Defense of Democracies" (link)

[15] European Monitoring Centre fur Drugs and Drug Addiction, 2019, "Germany Country Drug Report 2019“ (link)

[16] AFP, 2 Aug. 2019, “Record 4.5 Tonnes of Cocaine Worth €1 Billion Seized in Hamburg.” The Local (link)

[17] Derek Maltz interview for the 2019 short film, ‘Hezbollah - A Global Threat’, produced by the Janus Initiative.

[18] Benjamin Weinthal, 20 October 2013, “Für Ein Verbot Der Gesamten Hisbollah,” Die Presse (link)

[19] Justyna Pawlak and Adrian Croft, 22 July 2013, "EU adds Hezbollah's military wing to terrorism list" Reuters (link)

[20] Andreas Kopietz, 3 June 2019, “Der Lange Arm Des Terrors.” Frankfurter Rundschau (link)

[21] Chararah Nasser, 26 July 2013, "No Separation in Hezbollah Political and Military Wings." Al-Monitor

[22] Eitan Azani, 2006. "Hezbollah, a Global Terrorist Organization: Hearing of the House Committee on International Relations – Subcommittee on International Terrorism and Nonproliferation" (link)

 

הלן גלברט היא אנליסטית במכון אבא אבן לדיפלומטיה בינלאומית במרכז הבינתחומי הרצליה. היא עבדה בעבר בחברת ההייטק הגרמנית-ישראלית "צייטגולד" (Zeitgold) בברלין והתנדבה בפורום השלום במזרח התיכון (NAFFO) בגרמניה וישראל. בעלת תואר ראשון במנהל עסקים מהמרכז הבינתחומי ואוניברסיטת פנסילבניה.

ליצירת קשר: helen@gelbart.de

bottom of page