בשלוש כהונותיו האחרונות הוביל אד רויס הפורש את ועדת החוץ של בית הנבחרים וקידם בה אג'נדה נצית ופרו-ישראלית מובהקת. באווירה המקוטבת הנוכחית בקונגרס, מחליפו המיועד יתקשה לקדם כמוהו חקיקה חוצת-מפלגות
מחוז הבחירה ה-39 בקליפורניה
מימין: סינרוס, רויס וקים | צילומים: אתרים רשמיים
מה הסיפור?
הפורש - אד רויס (Ed Royce) הרפובליקאי יפרוש בשבוע הבא לאחר 13 כהונות ו-26 שנה כנציג המחוז ה-39 בבית הנבחרים (בשנים 2003 עד 2013, בעקבות שרטוט מחדש של המחוזות, הוא ייצג את המחוז ה-40). בשש השנים האחרונות הוא מילא את התפקיד הבכיר של יו״ר ועדת החוץ (Foreign Affairs Committee) של בית הנבחרים, שם קידם סדר יום פרו-ישראלי מובהק ופעל לקידום יוזמות דו-מפלגתיות לתמיכה בישראל. עוד נודע כמבקר חריף של המשטר האיראני ומי שקידם בשנים האחרונות הטלת סנקציות על צפון קוריאה.
הרפובליקאית - יאנג קים (Young Kim) מבקשת לרשת את רויס כנציגה הרפובליקאית של מחוז 39. היא שימשה במשך כהונה אחת חברת מועצה בבית המחוקקים של מדינת קליפורניה, ומילאה במשך שנים ארוכות תפקידי מטה בסגל של רויס. מסע הבחירות שלה מתמקד בנושאים כלכליים ובמיוחד ביצירת מקומות עבודה ועידוד צמיחה כלכלית, ונוטה להציג אותה עצמאית וא-מפלגתית. אי לכך, היא נמנעת להבעת עמדה ברורה בנושאים הקשורים לנשיא דונלד טראמפ ולמדיניותו.
הדמוקרט - גיל סינרוס (Gil Cisneros) הוא דמות חדשה על הבמה הפוליטית בקליפורניה – קצין לשעבר בצי, שעיקר פרסומו מגיע מהיותו זוכה לוטו שהפך לנדבן. מסע הבחירות שלו מתמקד בנושאי פנים, במיוחד חינוך ובריאות, אך הוא מקפיד להבליט את הרקע הצבאי שלו. סינרוס נוקט קו תקיף מול קים ומצייר אותה כרפובליקאית שתהווה חותמת גומי בקונגרס למדיניות של הנשיא.
ליו״ר ועדת החוץ צפוי להתמנות אליוט אנגל, הדמוקרט הבכיר בוועדה ותומך ישראל ותיק. אולם ירידת התמיכה בישראל במפלגה הדמוקרטית עלולים להשפיע על יכולתו לקדם חקיקה פרו-ישראלית
מה עומד על הפרק? תושבי מחוז 39, הממוקם בדרום קליפורניה, תמכו במשך שנים ארוכות ברויס הרפובליקאי כנציגם בקונגרס, אולם בבחירות לנשיאות ב-2016 גברה בו הילארי קלינטון על דונלד טראמפ ברוב של 8.5%. הרכב האוכלוסייה במחוז מגוון באופן יחסי וכולל על פי ההערכות 35% לטינים-אמריקאים ו-32% אסיאתים-אמריקאים. המגמות הדמוגרפיות במחוז עשויות להעיד על מהפך מתקרב והפיכת המחוז לדמוקרטי, אולם על פי כל הסקרים המועמדים נמצאים כרגע בשוויון (בטווח הטעות הסטטיסטית).
מה צופים הסקרים?
CNN - צמוד מדי מכדי לנבא
Real Clear Politics - צמוד מדי מכדי לנבא
FiveThirtyEight - צמוד מדי כדי לנבא (הסתברות 4 ל-7 לניצחון המועמד הדמוקרטי)
רויס (משמאל) עם רה"מ נתניהו והדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ, אליוט אנגל, ב-2013. שיתוף פעולה בין-מפלגתי נדיר
צילום: קובי גדעון, לע"מ
הזווית הישראלית
העניין של ישראל בבחירות מחוז ה-39 אינה נובעת מזהות הדמות שתאייש את המושב, אלא דווקא מזו שתיפרד ממנו בשבוע הבא. כיו״ר ועדת החוץ במשך שלוש קדנציות רצופות, רויס מילא תפקיד מפתח בקידום והעברת הצעות חקיקה פרו-ישראליות, בכללן התיקון לחוק סיוע החוץ הידוע בשם Taylor Force Act מ-2016 (TFA). החוק התנה את העברת סיוע החוץ האמריקאי לרשות הפלסטינית בהפסקת עידוד הטרור על ידי הרשות, בין היתר באמצעות מתן סובסידיות למשפחות מחבלים. פרישתו של רויס משמעותית במיוחד בשל יכולתו לגייס תמיכה חוצת-מפלגות ביוזמות הנוגעות לישראל, על אף השסע המעמיק בין הכחולים לאדומים בקונגרס האמריקאי בשנים האחרונות.
אם יושלם המהפך בבחירות ובית הנבחרים יעבור לשליטת המפלגה הדמוקרטית, לתפקיד יו״ר ועדת החוץ יתמנה הדמוקרט הבכיר בוועדה כיום, אליוט אנגל (Engel) מניו-יורק. אנגל שיתף פעולה באופן הדוק עם רויס במתן תמיכה דו-מפלגתית ביוזמות פרו-ישראליות, כולל במסגרת ה-TFA. תחת הממשל הנוכחי, אנגל תמך בעמידתו של הנשיא לצד ישראל מחד גיסא, אך ביקר היבטים שונים בגישת הנשיא בשל מה שהוא מכנה החשש מהפיכת סוגיית התמיכה בישראל בקונגרס מנושא שבקונצנזוס (bi-partisan) לנושא מפלגתי מאידך גיסא.
הסבירות שאנגל, שנהנה מתמיכתה של איפא"ק, ישנה את גישתו בנושא הישראלי עם מינויו הצפוי ליו״ר ועדת החוץ - נמוכה למדי. עם זאת, קיימת אפשרות שהמגמה הכללית של ירידת התמיכה בישראל במפלגה הדמוקרטית, תשפיע על רצונו ועל והיכולת הפוליטית שלו ליזום ולקדם חקיקה פרו-ישראליות. המשך מגמה של הפיכת התמיכה בישראל לנושא מפלגתי עלול להרתיע את אנגל וחברי קונגרס דמוקרטים אחרים מלתת דגש לקידום סדר יום של תמיכה בישראל, במיוחד על רקע מאבקים מול הבית הלבן של טראמפ. באשר למועמדים לרשת את המושב של רויס, נראה כי שניהם מצויים כיום בלב הקונצנזוס בקונגרס של תמיכה עקרונית בישראל. סינרוס הצהיר במצע הבחירות שלו על תמיכה ברעיון שתי המדינות תוך התחייבות ״להיות ידיד אמת של ישראל ולהבטיח כי לישראל תעמוד היכולת להתגונן נגד כל איום על ביטחונה". כמו כן, אין סממנים המעידים כי קים צפויה לנטוש את הקו הפרו-ישראלי של המפלגה הרפובליקאית. על אף האמור, אף אחד משניהם לא צפוי להפגין את הנחישות שבה פעל רויס בעמידתו לצד ישראל.
לתגובות: tannerlarkin@gmail.com