ארה"ב וסין: ניצנים ראשונים של שיתוף פעולה?
top of page
  • oded816

ארה"ב וסין: ניצנים ראשונים של שיתוף פעולה?

המעצמות מניחות לראשונה בצד את העוינות שהצטברה בשנים האחרונות לטובת מאמצים משותפים לבלימת נגיף הקורונה. למרות האידיליה, יחסי הכוחות בזירה הגלובלית ברורים כיום לכל

למרות מאבק הנראטיבים בשבועות האחרונים והמלחמה הפוליטית והכלכלית המתמשכת בין ארה"ב לסין, מתגלים גם סימנים ראשוניים של שיתופי פעולה בין השתיים בהתמודדות עם נגיף הקורונה. לאחר היעדר מורגש בשיתוף פעולה משמעותי בין בייג'ין לוושינגטון, נראה שהן מתחילות להיזכר בתיאומים היעילים שלהן בעבר בעת משברים בינלאומיים גדולים.

לארה"ב ולסין רקורד ארוך של שיתופי פעולה מועילים במגיפות עולמיות קודמות, דוגמת הסארס והאבולה. עם זאת, מ-2017 ובמקביל לפריצת מלחמת הסחר ועליית המתיחות בין המעצמות, החלו שני הצדדים לנקוט צעדים רגולטוריים ושינויי חקיקה שמקשים על שיתוף הפעולה ביניהם כיום.

למרות זאת, שיתוף הפעולה המדעי בין המדינות ממשיך, לפחות בחלקו. ב-30 במארס פרסמו חוקרים משתי המדינות מחקר משותף בכתב העת Computers, Materials & Continua, המתאר פיתוח של כלי בינה מלאכותית (AI) לחיזוי אילו חולי קורונה עלולים ללקות בתסמונת מצוקה נשימתית חריפה (ARDS) - הצטברות הנוזלים בריאות, שיכולה להיות קטלנית. הכלי החדש אינו תחליף לבדיקות רפואיות לנגיף הקורונה ואינו מיועד לשמש מנגנון מעקב אחר אוכלוסיות מקומיות - מטרתו לתמוך ברופאים שכבר נלחמים בחזית המאבק בנגיף.

 

הריכוך בעמדת ארה"ב כלפי סין נובע מההבנה שאין לה את הכלים הנחוצים להתמודדות עם התפרצות הקורונה בשטחה, והיא זקוקה נואשות לתיאום עם בייג'ין

 

לאחר שיחת טלפון בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג ב-27 במארס, התחייבו שני המנהיגים להניח בצד את הפערים ביניהם ולעבוד בשיתוף פעולה הדוק בחודשים הקרובים. ריכוך זה בעמדת ארה"ב נובע מההבנה הגוברת כי אין לה את הכלים הנחוצים להתמודדות עם התפרצות הנגיף בשטחה, והיא זקוקה נואשות לתיאום מאמצים עם הסינים. בשבוע שעבר הודיע ​​הנשיא טראמפ כי ארצו קיבלה אספקה ​​וסיוע רפואי מסין ומרוסיה. ב-4 באפריל הודיע מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קומו, שממשלת סין בשיתוף עם מייסדי "עליבאבא" תרמו אלף מכונות הנשמה לעיר ניו יורק, שאינה מצליחה לעמוד בעומס החולים המתגבר.

גם בתחום המדעי והדיפלומטי ניכרים סימנים ראשונים של שינוי מגמה, כשמדענים ומובילי דעת קהל משתי המדינות פרסמו בתחילתה חודש מכתבים פומביים הקוראים להגברת שיתוף הפעולה בין המדינות, למרות הדם הרע.

דעתנו:

ברור לכל שבמשבר הקורונה סין נמצאת בעמדת עליונות על פני ארה"ב כמנהיגה עולמית, שביכולתה לספק סיוע למדינות רבות במלחמה בנגיף. בין אם מדובר במחקר רפואי, באספקת ציוד רפואי, ​​או אפילו בשימוש בבינה מלאכותית כדי לנטר ולמנוע את התפשטות הנגיף – הסינים כרגע מובילים ובענק.

ארה"ב, שמתקרבת ככל הנראה לשיאו של המאבק בנגיף בשטחה (או כפי שהראש מערך בריאות הציבור, ג'רום אדאמס, הגדיר השבוע כ"פרל הארבור או 9/11 של המאבק בקורונה"), מבינה זאת ומשנה את התייחסותה לסין בהתאם. עם זאת, ברור שעוד מוקדם לקבוע שמדובר בשינוי ארוך טווח.

ישראל נמצאת בעניין זה - כמו במאבק המעצמות הרחב יותר - בעמדה רגישה בין ארה"ב וסין. עליה לתמרן בזהירות בין המשאבים הלכאורה בלתי נגמרים של בייג'ין והצורך בחיזוק שיתוף הפעולה עמה, לבין שמירה על הברית האסטרטגית עם וושינגטון ורגישות יתר אפשרית בממשל טראמפ.

bottom of page